Om du har investerat i en dyrare klocka bör du försäkra den för att se till att du får ersättning ifall den blir skadad eller stulen. Klockor är en klassisk accessoar som både har ett praktiskt och rent estetiskt användningsområde. De flesta klockor behöver inte försäkras, men om klockan är en dyrare variant är det mycket viktigt att den är försäkrad. Dyra klockor är dessutom eftertraktade som stöldgods och eftersom den syns så väl på armen är det extra viktigt att du kan få ersättning om någon stjäl den.
Det finns flera alternativ för dig som vill försäkra din klocka. Det viktigaste är att du hittar en försäkring som innehåller det du behöver, har en överkomlig premie och är lätt att teckna.
Hemförsäkringen täcker inte allt
Hemförsäkringen täcker lösöre, det vill säga dina saker som du förvarar i ditt hem och i vissa fall har med dig när du är utanför hemmet. Börja alltid med att kolla upp vad din hemförsäkring täcker, för ibland är det faktiskt onödigt att teckna ytterligare en försäkring. Men när det kommer till dyrare föremål räcker inte alltid hemförsäkringen till. Den brukar ha ett maxtax för hur stor ersättning man kan få och exklusiva klockor kan snabbt komma över maxtaket. Smycken och klockor är dessutom stöldbegärliga och hemförsäkringen kan därför ha ett begränsat skydd för föremålen.
Ett alternativ är att köpa ett tillägg till din hemförsäkring. Tillägget kan till exempel höja maxtaket för hur mycket försäkrade saker får vara värda, eller så kan det vara i form av en drulleförsäkring som ersätter klockan ifall olyckan är framme och du råkar skada klockan. Det brukar även gå att teckna ett tillägg för att försäkra enskilda saker som har ett högt värde.
En separat klockförsäkring
Om din klocka är mycket dyr kan det vara bättre att köpa en separat klockförsäkring eller en smyckesförsäkring som inkluderar klockor. En specialförsäkring för klockor låter dig bestämma värdet i försäkringen, eftersom en del klockor kan öka eller minska i värde över tid. Det vanligaste är att försäkra klockan upp till marknadsvärdet och förändra försäkringens värde samtidigt som marknadsvärdet förändras.
Klockförsäkringar kan även ge ersättning för värdeminskning som har uppstått på grund av skador. De flesta försäkringsbolag tillämpar dock avdrag för ålder och slitage, men det finns klockförsäkringar som inte gör det.
Var noga med att läsa försäkringsvillkoren
Som vanligt med försäkringar är det viktigt att läsa försäkringsvillkoren noggrant. Det brukar finnas krav på hur värdesaker som klockor och smycken ska förvaras när de inte används. Det kan till exempel krävas att de förvaras i ett kassaskåp i hemmet och då ska det vara en modell som försäkringsbolaget godkänner.
Kolla även upp vad som ingår i skyddet. Vad händer till exempel om du råkar tappa klockan och går sönder? Eller om du har klockan på dig när du reser utomlands och den blir stulen? När du vet vad försäkringen täcker och vad ersättningen kan bli vet du även var du bör ta med dig din klocka och när det är bättre att lämna den hemma.